2 werelden
3 maanden, dit is de tijd dat we inmiddels in Uganda zijn. 20 April begonnen Jessie en ik aan ons avontuur om het kindertehuis Home of Hope and Dreams voor een termijn van 6 maanden te runnen.
In mijn hoofd ben ik al vaak begonnen aan mijn eerste blog, de actie zelf heb ik continue uitgesteld. Reden hiervan is dat ik simpelweg niet wist waar ik moest beginnen….
Er is zoveel waarover ik kan schrijven. De eerste 3 maanden is zo’n veelomvattende en intense ervaring geweest, waardoor ik nog te veel woorden had om dit op papier te kunnen omschrijven. Toch ga ik het nu proberen.
Vanuit een, in het begin voornamelijk observerende houding, heb ik zoveel ideeën en motivatie opgedaan om zowel de organisatie, als alle kinderen uit het kindertehuis vooruit te helpen in het bereiken van een gewenste toekomst. Tegelijkertijd loop ik tegen zoveel knelpunten op, zodra ik me onderdompel in het werk dat gedaan moet worden om deze motivatie in acties uit te drukken. Cultuurverschillen in zowel het land als de organisatie zijn hier de meest voornamelijke redenen voor.

De leiding in de lokale organisatie nemen, is door deze culturele oorzaken een flinke uitdaging voor mij. Tot nu toe is dit met enorme pieken en dalen gegaan. En hierin leer ik steeds meer mijn eigen behoeftes en eigen waarden kennen. Door frustraties te voelen in mijn lijf en deze om te zetten naar acties, heb ik mijzelf in mijn leidinggevende rol op een manier gezien die ik nog niet kende van mezelf. Iemand die in zijn eigen kracht gaat staan en gaat staan voor waarvan ik denk dat belangrijk is voor het huis. Zonder de angst te voelen om niet leuk te worden gevonden of het conflict te vermijden.
Het onderwerp van deze blog heb ik 2 werelden genoemd. En dat is hoe ik het leven in Uganda ervaar. We communiceren met elkaar, maar begrijpen elkaar vaak niet. We lachen naar elkaar, maar begrijpen elkaar vaak niet. We maken plannen met elkaar, maar begrijpen elkaar vaak niet.
Op het moment dat ik de tuin in loop en een schop in mijn handen pak, wordt er lachend gevraagd.... kan jij dat? Als ik als man de afwas doe, wordt de borstel uit mijn handen genomen. Een bekeuring kan ik ontwijken door de politieman om te kopen. Kussen in het openbaar wordt niet geapprecieerd. 3 dagen voor aanvang wordt geconstateerd dat er niet genoeg geld is om een studie te beginnen. En ga zo maar verder…
We begrijpen elkaar vaak niet…

Ik heb geleerd in Nederland en uit al mijn reizen, dat het niet uitmaakt welke huidskleur je hebt. We zijn allemaal mens met verschillende opvattingen, normen, waarden en conditioneringen. Dat maakt ons niet beter of slechter. Dat vind ik ten minste, dat is 1 van mijn belangrijkste waarde. En toch wordt hier op basis van huidskleur al een verschil gemaakt. Wit zijn betekent rijkdom en rijkdom betekent status. Dat is wat ik aan alles voel op het moment dat een Afrikaan mij aankijkt, dat is de beginstand in de relatie. Ik kom vertellen wat zij moeten doen, dat is zoals het in hun wereld leeft.
We begrijpen elkaar vaak niet…
En dat terwijl er zoveel valt te begrijpen van elkaar.
Ik ben opgegroeid in een duale wereld, waarin we leren wat goed en fout is. Dit gaat automatisch. Je ziet, je hoort, je ervaart iets en op basis van je eigen normen en waarden bepaal je of dit goed of fout is.
En wat brengt het me veel om te leren niet vanuit dualiteit te reageren, maar vanuit observatie, eigen behoefte, verlangen en verwondering. Om eerst afstand te nemen van een situatie, in te tunen bij jezelf, bij de ander of bij de situatie en op basis daarvan een keuze te maken. Niet omdat je iets goed of fout vindt, maar omdat het wel of niet aansluit bij je behoeftes.
Wij krijgen met de paplepel in gegoten dat we moeten zorgen voor ons pensioen. Dat was de eerste vraag die ik kreeg toen ik voor een poosje uit het werkende leven stapte.... en je pensioen dan? In Nederland doen wij er alles aan om vangnetten voor de dag van morgen te creëren. Verzekeringen, pensioen, spaarplannen etc. Want, stel je voor dat… is een welbekend zinnetje in onze manier van denken.
Afgelopen week was ik op bezoek bij een vrouw in de village, om te praten over één van de kinderen van The Home of Hope and Dreams. Ik vroeg haar hoe zij aan haar geld kwam, waarop zij haar verhaal aan me vertelde. Ze heeft een tijdje varkens gehad, die ze door te fokken door kon verkopen. Echter werden er geregeld varkens gestolen, zodat ze hier mee moest stoppen. Toen is ze langs de straat gegrilld vlees en maïs gaan verkopen, echter door verslechterde longen was de rookvorming niet meer gezond voor haar lichaam, waardoor ze ook hier mee moest stoppen. Op dit moment vertrouwt ze erop (gevoed door een zeer religieuze opvatting) dat haar kinderen om de zoveel tijd haar een beetje geld (zo’n 5 euro per week/2 weken!) opsturen. De rest leeft ze van haar bonen, matooke en mais gewassen op haar stukje land. Ik stond perplex van de manier hoe zij in staat is om te overleven. Om het leven te vertrouwen op de manier hoe het gaat. Om vandaag, vandaag te laten en morgen wel weer verder te zien.
Toen we haar verlieten, gaf ze ons uit dankbaarheid ook nog eens een tros bananen en een sugarcane mee, wat mij met zo’n levensles terug naar huis liet gaan.

Ik verwonder mij iedere dag over de plek waar we zijn. Hoe de wereld hier in elkaar zit, hoe wordt omgegaan met de dag dagelijkse dingen. Hoe mensen hier nog zoveel meer verbonden zijn met het primitieve gedeelte in onszelf. Overleven, pakken wat je pakken kan, dat overheerst in de Ugandese cultuur. Ik verwonder mij over het feit dat je in Brussel het vliegtuig in stapt, 8 uur vliegt, in Uganda het vliegtuig uitstapt en een wereld binnenstapt die zo verschrikkelijk ver weg lijkt dan die wij kennen. En tegelijkertijd we allemaal gewoon mensen zijn die dezelfde behoeftes hebben en die dezelfde dingen doen en ervaren als wij.
Jessie en ik hebben inmiddels besloten dat ons avontuur bij maximaal 6 maanden blijft. Wij nemen een enorme ervaring mee uit ons bezoek aan Uganda en beseffen ook dat onze behoeftes ergens anders liggen. Ook realiseer ik mij steeds meer dat de hulp die ik te bieden heb op zijn plek is in een omgeving als deze, met talloze maatschappelijke problemen. Tegelijk realiseer ik mij dat ik de verantwoordelijkheid voor een verandering op deze plek mag laten.

De eerste blog over ons avontuur in Uganda bij the Home of Hope and Dreams is er uit. Mocht je nou geïnteresseerd zijn in meer, vragen hebben of met mij in gesprek willen. Neem dan contact met me op via 1 van de onderstaande kanalen. Ik hoop dat ik snel weer met een nieuwe blog kom.
p.s. neem eens kijkje op mijn veiling pagina. Alle inkomsten van de veiling komen ten goede van het kindertehuis.
Neem contact met op:









